Nya försök

Ny dag och nya äventyr, denna gången kom jag upp lite mer som jag planerat, delvis med genom att modifiera planerna till mer realistiska mål, men ändå. Dagens första utflykt gick till Little India där jag började på Tekka Market och den Food Court som fanns där. Dagens frukost bestod av Prata, som är något brödaktigt som tillagas lite som en pannkaka och som äts tillsammans med en curry gryta man doppar brödet it. Väldigt gott må jag säga.

2015-03-22_10-08-052015-03-23_11-42-29

Sedan spankulerade jag omkring lite på marknaden och kollade på alla stånd där de sålde frukt och grönt, fisk och skaldjur (och andra blötdjur), kött, och annan mat. På övervåningen såldes det mestadels kläder, mestadels av indiskt mode (oväntat). Dessvärre verkade det vara fel dag att vara där (söndag), eller för tidigt (10-11) för många av stånden hade stängt eller höll på att öppna när jag var där. Men det var i alla fall kul att titta på det som fanns, och jag kunde konstatera att mycket av det som såldes verkade vara lokaltillverkat för jag kunde se många ställen där någon satt och sydde med symaskin (den ordentliga sorten med bastant motor och rem, som kommer köra rakt över/igenom din hand om du inte passar dig).

2015-03-22_10-12-49 2015-03-22_10-14-12 2015-03-22_10-18-26 2015-03-22_10-23-45 2015-03-22_10-27-31 2015-03-22_10-29-16

När jag vandrat runt där ett tag gick jag vidare tvärs över gatan till Little India Arcade vilket också hade massor av stånd men här såldes mer krimskrams och hade en mer turistig känsla. Det var här jag köpte en Pashmina sjal/halsduk efter att ha fått en ordentligt genomgång om vilka olika modeller som fanns och hur billigt det var jämfört med Sverige (inte så säker på det men…). Extra turistigt kändes det när de frågar “Where are you from” och man svarar “Sweden” och de sedan säger “Hej hej”. Gillar inte sådana där ställen men om man gillar att shoppa och kan pruta (vilket inte jag kan) så kanske det vore roligare.

2015-03-22_11-16-04Med en sjal/halsduk i hand och i desperat behov av att fly begav jag mig längre in i Little India, utmed huvudgatan. Efter ett tag sprang jag på ett till hinduistiskt tempel men jag spenderade ingen tid där utan fortsatte. Med tiden tyckte jag mig kunna urskilja att detta kanske var en av de fattigare delarna av stan, underhållet av trottoarer var lite eftersatt och det fanns ett antal tomma tomter där det bara var grus. Med tanken på att i resten av staden så har varje tomt varit antingen bebyggt, under bebyggelse, eller park så verkade det lite suspekt.

2015-03-22_12-07-56Jag hade förhoppningar av att finna en restaurang som var rekommenderar men, i vanlig ordning, så misslyckades jag med detta. Så jag tog tunnelbanan till Gardens at the Bay för att få en chans att beundra det hela i dagsljus. Jag började med Supertree Grove igen, och denna gången var skywalken öppen. Sorgligt att säga men detta var nog det högsta jag kommit under min resa än så länge, och även om vyn inte var fantastisk så gav den en rätt OK utsikt, framför allt över resten av parken, men även mot CBD och långt i fjärran kunde man spana hamnen och alla båtarna. På tal om båtar, om ni någonsin undrat vad sjöfartens motsvarighet till bilkö ser ut som så är Singapore ett bra ställe att spana in.

2015-03-22_12-13-17 2015-03-22_12-18-34 2015-03-22_12-21-06

2015-03-22_12-31-01Då jag missade restaurangen i Little India var det nu dags att äta igen, och även om det är lite turistigt att äta på restaurangerna inne i parken så finns det inte så mycket val. Parken är stor och ligger i ett väldigt nytt (och dyrt) område, det finns liten risk att man hittar några mer “autentiska” restauranger i närheten. Men en restaurang där serverade grillat(?) fläsk som blir lite röd/rosa serverat tillsammans med nudlar. Denna rätt har ett namn och är rätt typiskt Singaporeansk, men jag har glömt vad den heter och kan inte hitta det i mina guideböcker, så ni får vara utan namn. och hålla till godo med Nudelgrejs. Till detta serverades också var jag misstänker var jordnötter som lagts i blöt tills de var uppsvällda och mjuka. Nudelgrejset var gott, men jordnötterna var fantastiska.

Så äntligen, Flower Dome. Det är helt enkelt ett jättestort växthus med modern arkitektur och antagligen väldigt intressant för de mer botaniskt intresserade. När man kom in kände man direkt doften av blommor då de hade något sorts tulpan-utställning, men mer om det senare. Där man kom in (i den övre delen) började det med mer ökenväxter och annat som levde i torra klimat. När man sedan jobbade sig neråt så blev det andra klimat, de hade t.ex. en sydamerikansk avdelning, en medelhavsavdelning och så vidare. Jag är ju inte så värst intresserad av blommor och växter, men det var ändå kul att se hur många olika sorter de hade fått ihop.

2015-03-22_13-09-15 2015-03-22_13-08-16

2015-03-22_13-11-26En annan tuff sak var att uppe på den högsta punkten hade de två statyer eller vad man skall kalla dem av trä, den ena föreställde en örn eller någon annan rovfågel, den andra en drake.

2015-03-22_13-13-11Längst ner hade de som sagt en tulpanutställning, och av någon anledning var det sagotema på det hela så det fanns även med en vagn från askungen, en rödluva, och så vidare.

Om man inte hade lust att gå och titta på blommor hela dagen kunde man istället beskåda alla de som kom dit för att fota blommorna och se på all den utrustning de släpat med. Vissa var mer som mig och hade en kamera som de tog lite makrofotografier med. Andra hade spenderat lite mer pengar och tog med stativ och makroobjektiv i alla olika prisklasser. Men det värsta 2015-03-22_13-38-46jag såg var en kille med med en mellanformatskamera. För den som inte vet så är mellanformat det steget man tar efter att ha köpt den dyraste Nikon/Canon och de dyraste objektiven men fortfarande inte tycker man lagt ner tillräckligt med pengar. Används ofta när man skall ta kort som skall förstoras upp till att täcka fasader och liknande. Hasselblad är fortfarande stora på den marknaden.

Efter att ha tittat färdigt på blommor och fotografer gick jag vidare till Cloude Forest. De är förresten inte dumma på det här stället, för man går in på ett ställe men ut på ett annat, och gissa vart man kommer ut? I turistshoppen!’

2015-03-22_13-44-26I alla fall, Cloude Forest. Man kommer in vid foten av ett 10-15 meter högt vattenfall. Nämnde jag att man var inomhus? Hela stället är byggt runt ett artificiellt berg med vattenfall och allt. Man börjar med att gå omkring lite på “marken” för att sedan ta hissen upp till toppen och sedan gå ner, mestadels spenderar man tiden med att gå på gångar som sticker ut utanför “berget” så att man kan titta på alla växter som sitter på det (ingenting för pappa tror jag). Varje våning representerar olika klimatzoner och de åstadkommer detta med hjälp av luftutblås, dimma/moln-generatorer, och så vidare. Det hela kändes väldigt påkostat och jag misstänker att det är den enda botaniska trädgård i världen där man inte bara behöver vara botaniker, utan även bergsklättrare för att få jobb.

Det är svårt att förklara, men trots att det var väldigt uppenbart att allt var konstgjort (inte växterna dock) så tyckte jag att det var en väldigt trevlig upplevelse. Genom att man gick på gångar som “hängde” på utsidan av berget så fick man se saker både ovanifrån, från sidan, samt underifrån. Det var väl värt att ta sin tid och gå sakta fram så att man han med att se så mycket som möjligt. Sedan att jag fick 10% rabatt för att jag hade ett Singapore Airlines boardingpass var ju inte heller fel (tur jag snappade upp det innan jag slängde det).

2015-03-22_13-50-35 2015-03-22_13-53-02 2015-03-22_14-03-40 2015-03-22_14-06-05 2015-03-22_14-18-32

Men allt gott tar till sist slut, och på detta stället var slutet en film om hur stor påverkan det skulle få om medeltemperaturen i världen vad 5 grader högre än den är idag. Ingen direkt uppmuntrande historia, det mesta skulle enligt den dö. Människor skulle väl överleva (för vi är bra på det) men inte alla, massvält och stora områden som skulle bli nära på obeboeliga. Och väldigt få djur kvar.

Nu började klockan närma sig 3 och jag behövde åka tillbaka till hotellet för att last av mig grejor och en snabb uppfräschning. Sedan var det dags för A-Pink konsert. Dessvärre så hölls konserten vid Shanghai Expo, som ligger bara en hållplats ifrån flygplatsen med tunnelbanan. Det betyder att det tar närmare 45 minuter att ta sig dit, med två byten, vilket är rätt så drygt.

Väl där följer jag strömmen av folk, de flesta på väg åt samma håll som mig, men väldigt många av dem har hund med sig. Visar sig att det även pågår någon mässa för husdjur i några av hallarna bredvid. Det är nu jag börjar få en insikt om att Svenska Mässan kanske inte är så stor, internationellt sett. Man hade nog kunnat packa in svenska mässan i 2 kanske 3 av de hallarna de hade här. Och här finns det 10 hallar. Konserten var i Maxi Paviljongen (varför den heter så vet jag inte, kanske var den större än de andra eller något, de andra hette bara Hall 1, Hall 2, osv.).

När jag kom fram och hämtat ur min biljett spanade jag in kön för merchandise, som var lång, då jag tänkte att det kunde vara kul att ha en ljuspinne (det är nära på obligatoriskt på sådana här tillställningar), men bestämde mig för att det vore smartare att äta först. Så jag går till baka till Lobby 2 (dit man kom med tunnelbanan) och konstaterar att Subway verkar bästa valet.

När jag ätit och kommer tillbaka kan jag konstatera att kön för merchandise fortfarande är lång men nu finns det även en kör för min avdelning. Och med tanke på att den redan är lång så tänker jag att det är bäst att ställa mig där istället om man vill ha en bra plats. Lite synd på ljuspinnen, men när jag senare såg dem blev jag inte så ledsen då de var rätt så mesiga.

Efter att ha stått länge och väl i kön och den sakta börjat röra sig framåt så får jag reda på att jag är i fel kö, jag skulle vara i den bredvid (jag hade biljett till Moshpit B men stod i kön för Moshpit A). Jag hade blivit lurad av tjejerna framför som hade lovat att jag var i rätt kö. Vart de fick den informationen från vet jag inte, men de var ju också i fel kö så de hade nog inga onda avsikter. Jag fick dock lov att bara kliva in i kön bredvid av en vänlig själ, och tjejerna hade en annan sorts biljett med tidigt insläpp så de slank före när de fick tag på en funktionär. De var dock väldigt korta så jag undrar om de såg så mycket…

2015-03-22_17-31-00I guideboken stod det att det ibland kunde regna rätt så rejält i Singapore, och medan vi väntade fick jag bevis på detta. Rätt så plötsligt började det vräka ner. Som tur var så stod vi under tak, men jag såg ett antal som sprang förbi, blötare och blötare för varje sekund.

Till sist kom vi i alla fall in och fick sedan stå där och vänta tills alla var inne. Sedan började det. Konserten var bra tycker jag, de körde alla sina större låtar samt en del av de mindre. De hade en väldigt trevlig mellanakt där varje medlem fick frågan om vem som hade inspirerat dem eller varit deras idol när de var små. Sedan fick man se varje medlem utklädd till den personen önska dem lycka till på konserten. Det blev många skatt. Jag vet inte hur många av de som var där som kände igen de olika artisterna de imiterade, man jag kände i alla fall igen de flesta fast kanske bara vid namn.

Två saker som var lite trist var a) att en av mina favoritlåtar körde de som en club remix, och b) asiater kan vara väldigt tråkiga. Många av dem som var där såg ut som om de tittade på nyheterna eller något annan föga upphetsande. Det fanns dock de som var mer livliga. Jag var som sagt i Moshpit B vilket betyder ståplats framme vid scenen. Då scenen var av traditionell typ med en huvudscen och ett utstickande T (som delade av Moshpit A och B) så fick man röra sig lite om man ville ha en bra sikt till artisterna beroende på vart den var på scenen, men många stod bara kvar där de var. Jag kan förstå de som var längst fram som inte ville offra sin bra plats för att temporärt får bättre sikt men det ursäktar inte dem längre bak. Jag förstår nog inte asiater helt enkelt.

När konserten var slut fick vi en affisch (så nu har jag två jag inte vet vad jag skall göra med) och jag satte av med högsta fart. Min plan var att komma så fort som möjligt till tunnelbanestationen och med tur komma med ett tåg före de flesta, alternativt få ett bra utgångsläge för bytet (man måste byta efter en station). Antingen missbedömde jag hur många som skulle med tunnelbanan eller så var jag bra mycket snabbare än de flesta för tåget var inte ens halvfullt på vägen hem. Väl hemma sov jag sedan väldigt gott.

Antal gångna steg: 27,122, eller 29,71 km och 2027 kcal. Mycket av det på konserten misstänker jag.