Farväl min konkubin

 

Ny dag och nya parker, denna gången bar det av mot nordväst och sommarpalatset, som i grund och botten är en stor park med lite palats och tempel samt en väldigt stor sjö i. Sommarpalatset som vi ser det idag är inte så gammalt eftersom engelska och franska trupper brände ner det under boxarupproret i början av 1900 talet, men man jobbar hårt på att återställa det (det mesta är nog redan återställt).

Jag tog för en gångs skulle tunnelbanan ut, vilket visar sig vara ett alldeles utmärkt sätt att transportera sig på Beijing. Alla stationer har ordentligt med skyltning på engelska, och likaså tågen. Till skillnad från bussar där man får gissa sig fram till vart man är och vart man är på väg. Det tar cirka en halvtimmar från där jag bor, oh dessvärre fick jag stå hela vägen, men det kan jag nog leva med.

Jag kom in geno20140808-0983m palatsets norra port, och det första man ser är en köpmansgata utmed en kanal/flod med massor av olika butiker och restauranger. Detta var till för att kejsaren skulle kunna få lov att prova på hur det var hos det vanliga folket (då kejsaren inte får lämna palatset hur som helst). Om inte berget kommer till Abraham, får Abraham gå till berget antar jag. Men jag undrar ju hur autentiskt det var, eller om man byggde det så man ville att kejsaren skulle tro att det var. Detta område fungerar idag mer som en riktigt affärsgata, då den är full av souvenirbutiker och restauranger för besökare.

20140808-101120140808-1052Efter denna kuriositet kommer det ett stort lama tempel, som är beläget på ett berg. För att komma upp och över berget får man också ta sig över/ under/genom templet, och på andra sidan kommer själva palatsbyggnaderna, varav en är en mer än 700 meter lång gång utmed sjön som förbinder de olika delarna av palatset.

20140808-101720140808-1022 20140808-1025

Jag hade, precis som i förbjudna staden, hyrt en audio guide som fungerade sådär (precis som i förbjudna staden). Problemet var samma som där, man var tvungen att vara på rätt stället för att den skulle prata. Men i förbjudna staden fanns det en tydlig väg man kunde ta igenom, men sommarpalatset finns det massor av små gångat och vägar som går hit och dit, så det är svårt att veta hur man skall gå. Och inte finns det någon bra karta heller, och vägvisningar utmed vägarna är det ont om.

20140808-1044Å andra sidan är det en väldigt fin park och att gå vilse där är inte nödvändigtvis en dålig sak. Jag trodde jag gick från palatset och söderut för att följa sjöns östra kant, men efter att ha tappat sikten till sjön och irrat runt lite visade det sig istället att jag gått norrut och fan där en liten trevlig dam med ett antal paviljonger runt. Jag spenderade en del tid med att gå runt detta stället och titta (och lyssna på audio guiden som fungerade bra här) innan jag gick tillbaka till sjön.

Min plan var att jag skulle gå runt sjön, men efter att ha kommit halvvägs insåg jag att det skulle bli en rätt så bra promenad och jag började bli lite trött i fötterna. Så jag tänkte att jag skulle ta en av båtarna som gick fram och tillbaka över sjön istället, men fick ge upp den idén när jag fick se kön. Så det blev till att köpa lite snabbnudlar och sätta sig ner en stund så att apostlahästarna fick vila lite innan jag satte av med expressfart längst den västra sjökanten.

När jag väl var hemma igen vilade jag en stund, och sedan var det dags att ge sig av till teatern för att se Beijing Opera, det råkade nämligen vara så att om man bokade fem eller fler nätter på mitt vandrarhem så fick man en gratis biljett. Och då jag ville se Beijing Opera så var det perfekt. Jag hade fått instruktioner om hur jag skulle ta mig dit med buss 5, det skulle vara 9 hållplatser. Jag var lite tveksam till det hela då jag tidigare har råkat ut för buss 5, och den är alltid full, men jag var villig att ge det en chans till.

Så när bussen kommer så hoppar jag på, och vid nästa hållplats kommer det, helt förutsägbart, ytterligare 100 personer som skall på. Det blir väldigt trångt och en man och kvinna börjar högljutt bråka, jag vet inte om vad, men hon lät väldigt upprörd och försökte till och med slå gubben. Inte för att det gick så bra, trots att det var mindre än en meter mellan dem så stod det typ 20 personer mellan. Vid nästa hållplats knör de på ytterligare folk och det är nu så fullt att det krävs en hel del trixande för att stänga dörrarna. Jag kommer tydligt ihåg varför jag inte gillar buss 5.

Vid Tiananmen Square är det några som vill av, och jag tar chansen och hoppar av jag också, stod inte ut en minut till i den pressen. Jag lyckas få tag på en taxi som tar mig den sista biten. Jag vet inte vad chauffören höll på med, men hans telefon plingade hela tiden.

20140808-1103Jag kom lite tidigt till teatern, som var inuti ett hotell, och spenderade därför lite tid med att titta runt in souvenirshoppen innan jag gick in och satte mig i väntan på att showen skulle börja. På scenen kunde man se en av skådespelarna sminka sig och sedan klä sig i scendräkten. Efter ett tag kom Marco och gjorde mig sällskap.

20140808-1133Själva föreställningen bestod av tre mindre, oberoende, pjäser. Den första handlade om en gubbe som tog in på ett hotell, och hotell-innehavaren som misstog honom för en tjuv, och hur de fajtades i mörkret. Jag gillade denna, den hade en del schysta martial arts scener och hade lite slapstick-humor över sig.

20140808-1149Den andra delen handlade om en ung nunna som anlitade en flottkarl till att ta sig utmed floden för att komma till sin älskade. Denna gillade jag också, för de hade väldigt bra dynamik där de simulerade en kinesisk flotte/båt (en sådan där avlång sak) utan att det fanns någon på scenen. Till exempel när flottkarlen hoppade på flotten så den gungade upp och ner så gångade hon med och de gjorde det väldigt trovärdigt.

20140808-1168Den sista akten hette Farväl min Konkubin och handlade om en kejsare och hans konkubin när de är omringade av fienden och håller på att förlora ett slag. Konkubinen försöker muntra upp kejsaren med sång och dans. Denna var precis det jag trodde att Beijing Opera var, mycket trummande, mycket högljutt, och inte alls så trevligt.

4 thoughts on “Farväl min konkubin

  1. Inte så himla kul tyckte jag om sommarpalatset. Finast var väl den målade gången.

  2. Jag tror du såg Peking operan på samma hotell som vi bodde på. Uppskattade inte heller föreställningen.

  3. När vi var på Pekingoperan så var alla i resesällskapet helt slut vilket innebar att vi sov oss igenom skrikogapet, tro´t eller ej. :)

Comments are closed.