Groda

Nästa dag började med att jag försov mig. Eller snarare började den med att larmet i mobilen gick igång och att jag sedan stängde av det och somnade om. Så när jag väl kom upp så var klockan närmare 10 istället för 8 som jag tänkt mig. Jag kallar det jetlag då klockan 8 här i Singapore motsvarar klockan 1 på natten hemma, jag har helt enkelt inte anpassat mig ännu.

Planen för dagen var att börja med Chinatown, men först lite frukost på Maxwell Food Court. En Food Court är, som ni kanske gissat, ett ställe det det säljs massor av mat. Det finns långa rader med små stånd som säljer mat eller dryck (aldrig båda), varje ställe specialiserar sig på någon sorts mat/dryck. Mellan stånden finns det sittplatser där man kan äta. Oftast finns det också flera rader, som om man inte hittar något i första raden som tilltalar kan man kolla i nästa rad och se om det finns något bättre där.

Jag var på jakt efter en speciell sak, Chicken Rice. Efter att ha hittat ett ställe där ett antal lokalinvånare köade (i regel ett gott tecken) så fick jag min Chicken Rice, som är kall (förvånande nog) kyckling på ris kokat i kokosmjölk serverat med lite grönsaker samt lite sås. Kycklingen kunde enligt mig kvitta, den var varken god eller äckligt, men riset var väldigt gott och såsen lika så.

2015-03-21_11-11-02 2015-03-21_11-17-46 2015-03-21_11-27-23

Med mat i magen drog jag vidare till Thian Hock Keng templet, ett gammalt (för att vara Singapore, byggdes kanske sent 1800- tidigt 1900-tal) Taoistiskt tempel med sedvanliga vackra utsmyckningar. Templet var i aktivt bruk och det var en del som var där och bad, men mestadels kunde man gå runt fritt och titta. Lite roligt (och talande för Singapore) var att bredvid ligger ett Indian Muslim Heritage Center.

2015-03-21_12-03-43 2015-03-21_12-16-35

Här ifrån gick jag vidare till det som nog de flesta skulle kalla själva Chinatown, vilket betyder den turistiga delen av Chinatown. Man märkte när man kom dit för hela gatan var en stor marknad med affärer på båda sidor samt stånd i mitten som sålde det gamla sedvanligt krimskramset. Ofta till “very good price”. Jag köpte mig en dragonfruit juice. En trevlig sak med Singapore är att även om de inte odlar så mycket själva så finns det gott om färsk frukt, så när jag hörde mixern gå igång så visste jag att det inte var något saft man fick, utan riktigt juice.

2015-03-21_12-44-12 2015-03-21_12-48-02

I en av affärerna utmed gatan köpte jag ett par te-koppar i kinesisk stil. Det fanns massor att välja på, men när man tar pris i beaktande så minskade utbudet rätt så snart till de mer massproducerade sakerna. Men jag hittade trots detta ett par som jag gillade rätt så mycket. De hade trevlig färg även om de kanske inte var den traditionella designen.

2015-03-21_13-12-56På en annan gata hade de byggt jättestora parasoll-liknande saker som stack upp ovanför husen så att gatan i effekt var under tag, på denna gata fanns det fullt med restauranger som sålde olika sorters mat, mestadels kinesisk får man anta.

Vet inte om jag nämnt det tidigare, men det har inte varit så varmt som jag trodde det skulle vara. Solen skiner men ofta går man i skuggan av ett hus (ofta höghus) och även när man är mitt i i solen är det rätt så disigt så den känns inte så hård. Har klarat mig helt utan solskyddsfaktor än så länge och är inte ens rosa, vilket är min naturliga färg i varmare/soligare länder.

Efter att ha kollat runt på marknaden ett tag gick jag vidare till Sri Mariamman Tempel, som är ett Hindu-tempel. Där fick man ta av sig sandalerna innan man gick in. (Och då kommer förstås frågan som alla har undrat över hela tiden. Har jag strumpor i sandalerna eller ej? Svaret är, lite oväntat kanske, att det har jag faktiskt inte. Men jag är rädd att det kommer kosta med tiden.) Förutom att inte ha skor på sig fick man inte heller ha för korta shorts, som tur var är mina rätt så långa och genom att dra in magen lite (bara lite, jag lovar) så kunde man få ner dem så det täckte till knäna vilket verkade tillräckligt. Nackdelen med att inte ha sandaler på var att efter ett antal timmars solsken var stenläggningen väldigt varm, mina fotsulor blev lätt stekta och jag fick springa från skugga till skugga medan jag var där inne.

2015-03-21_13-25-10 2015-03-21_13-29-31 2015-03-21_13-33-36

Där inne pågick någon sorts ceremoni vid huvudaltaret (eller vad det är för något) där det ingick “musik” i form av en trumma och en trumpet/klarinett/flöjt/vuvuzela-liknande sak som förde en massa oväsen. Det fanns även ett antal andra altare/helgedomar till diverse olika Sri Det Ena och Sri Det Andra, jag inser att jag inte vet hur hinduismen fungerar men jag misstänker att dessa Sris är någon form av hinduismens motsvarighet till buddhas.

2015-03-21_13-37-12Templet och helgedomarna var väldigt vackert utsmyckade med hinduistiska gudar och det fanns också väldigt vackra målningar i taket. Jag hittade där en bild på vad jag antar är en helig ko.

Jag gick vidare till Yue Hwa, som är Chinatowns svar på Åhlens, en affär som har lite av varje, allt i kinesiskt stuk. Kläder, medicin, möbler, porslin, etc., till och med mat. Jag köpte mig en tekanna (rätt ful) och lite te. Som ni kanske märker bygger jag upp till en mer kinesisk teupplevelse, till skillnad från min idag rätt västerländska. Vi får se vad det blir av det.

2015-03-21_17-03-58Någonstans här började jag bli lite trött, för att inte säga nerlastad av saker jag köpt så jag började gå hemåt igen. Då mitt hotell tekniskt sett ligger i Chinatown var det inte mer än en hållplats med tunnelbanan, men jag föredrog att gå, för att se mer av staden. En sak jag märkte var att många byggnader, stora som små, på olika sätt försökte bidra till att göra staden mer grön, vilket jag tycker var väldigt trevligt.

Efter att ha lämnat mina saker och vilat lite var det åter igen dags att bege sig utåt, jag hade planer på att kolla in Gardens by the Bay som verkade rätt häftigt. Men först var det läge för lite mat så jag tog mig tillbaka till Chinatown (med tunnelbana denna gången) och den överbyggda gatan där de sålde mat. Min guidebok hade ett tips om ett ställe som hette Hometown Resturant, men jag kunde inte hitta det. Jag hittade istället ett ställe som serverade groda. Det lät ju bra, har jag aldrig testat förr.

2015-03-21_17-39-27Dessvärre visade det sig att jag inte hade tillräckligt med pengar. Men killen som sålde grodor var vänligt att hänvisa mig till närmaste bankomat. När jag senare kom tillbaka var grodan färdig, han litade på att jag skulle komma tillbaka. Själva godan smakade inte så mycket, men såsen den låg i var god. Att äta groda skiljer sig inte så mycket från att äta annan kinesisk mat, massor av ben man måste lära sig hantera (stoppa in allt i munnen, kör runt, spotta ut benen). Vissa påstår att det smakar kyckling, men jag tyckte det kändes mer som någon vit fisk i stil med torsk, både till smak och konsistens.

Medan jag satt där och åt så mulnade det på rätt ordentligt och jag trodde det skulle börja regna. Jag såg inget regn men jag kunde höra åska. Jag hade läst att det kunde regna rätt rejält här i Singapore, ibland varje dag, men oftast bara i kortare skurar, så jag hade mitt lilla paraply (inköpt i Japan och täcker knappt en människa) med mig, men det verkade inte behövas idag.

Passade också på att köpa ytterligare 4 koppar (kan vara bra att ha om man vill ha tebjudning någon gång) men i lite annan stil.

Med mer energi var det då dags att ta sig till Gardens by the Bay, som är en stor park i området som kallas Marina Bay som ligger i södra delen av staden, till öst om själva hamnen. De har tre saker som speciellt tilltalade mig: Flower Dome, Cloud Forest, och Supertree Grove.

Väl framme så började jag med att gå till Supertree Grove, som är ett antal tratt-liknande konstruktioner klädda med växter som påminner om träd. I sig är de rätt imponerande men vad som gjorde dem lite extra spännande var att det mellan två av dessa “träd” gick en gångbro i en lång båge som hölls uppe av vajrar från de andra “träden”. Där ville jag gå. Men det fick jag inte!

Tydligen så stänger de gångbron vid stark vind, regn, och åska, och som ni kanske kommer ihåg så hade det åskat en del tidigare under eftermiddagen. Vi var en skara människor som hängde kvar runt trädet i förhoppning om att de skulle öppna upp skywalken (tro den hette så) igen, eller i brist på annat så var det utlovat en ljusshow  en stund senare. Jag hade vid detta laget insett att jag inte skulle ha tid att titta på varken Flower Dome eller Cloude Forest,så till vida jag inte ville göra det i mörker, för skymningen kommer fort så här nära ekvatorn, Man har blivit lite van vid att det är en långsam övergång när man bor i Sverige, men det fungerar inte så i större delen av världen.

Skywalken öppnade aldrig, men när det blivit mörkt nog så drog ljusshowen igång. Det fungerade så att man hade massor av lampor monterade antingen i “träden” eller så att de lös upp “träden”. Sedan körde man detta i olika färger och mönster i takt till musik. Var faktiskt rätt så häftigt att se. Både före showen och sedan efteråt var “träden” upplysta, också väldigt vackert, men utan den dynamik som fanns i showen.

2015-03-21_19-19-00 2015-03-21_19-28-53 2015-03-21_20-08-31

För övrigt anser min telefon att jag denna dag har gått 25,212 steg (nytt personligt rekord), eller 25,8 km och därmed förbränt 1670 kcal.  Svårt att säga hur sant detta är, men en vanlig dag när jag går till och från jobbet går jag runt 10,000 steg.

Extra bilder:

2015-03-21_21-06-12 2015-03-21_20-40-28 2015-03-21_20-35-55

1 thought on “Groda

  1. Häftigt parkeringshus (eller vad det är) med alla växter.

Comments are closed.