A vélo dans Paris

Dags att börja utforska Jeju på allvar, mitt första äventyr är att hitta en buss som tar mig in till den äldre delen av Jeju. Efter ett antal minuters läsande av tidtabeller tror jag mig ha hittat ett antal alternativ. De är lite lustiga här i Jeju,hållplatsens namn står på både koreanska och engelska men tabellerna är helt på koreanska. Visar sig också att bandet som ropar ut vilket som är nästa hållplats också bara kör med engelska på vissa hållplatser. Men får helt enkelt hoppas att den man skall till är en av dem.

Så jag koller till vad som heter Local Bus Terminal, vilket betyder att det är härifrån som långdistans-bussarna (så långt som det nu blir på Jeju) går. Men här går även ett antal lokala bussar. Försöker hitta en karta som förklarar hur dessa lokala bussar går men det är stört omöjligt så jag tar till apostlahästarna istället. Jejusi är inte så stort och efter kanske en kvart halvtimme är jag framme vid den första av dagens attraktioner.

Som var inte direkt ett palats men den plats där Jejus Guvenör bodde och regerade under Joseon-tiden. Precis som många andra saker så var det nästan helt förstört av Japanerna men Koreaner är riktigt duktiga på att gräva upp gamla dokument om när och hur byggnader byggdes eller renoverades (eller så älskar Koreaner att skriva om sådant och det finns tillgängligt överallt) och baserat på detta har de byggt upp det mesta igen. Koreaner är också ordentligt bra på att bygga upp gamla byggnader igen, om jag inte nämnt det förut.

Efter detta gick jag vidare och hittade en affär som hyrde ut cyklar och hyrde en för dagen. edan cyklade jag västerut utmed kusten och kollade på den. På Jeju har de så kallade Olle Routes, vilket är vägar som visar upp extra fin natur (lite fjantigt är att i princip hela kuststräckan är täckte av en Olle eller annan). Jag tog tillfället i akt att cykla nr 17 (det är tänkt att man skall gå dem).

Något av det första jag hittade var en en flod som flyter ut i havet, med åren har den ätit sig ner i berget (som är lavasten, på hela ön) tills den skapat en djup canyon och på sidorna växte det träd och annat grönt. Såg ut som något man skulle kunna hitta i en film. Över denna canyon gick det en hängbro (kallad bridge of mists, kanske ser snyggt ut om det är dimma) och på andra sidan hittade jag en liten restaurang där jag åt en risgröt med havsöra (havsöra är en typisk Jeju delikatess).

Sedan fortsatte jag utmed kusten och tittade på hur vågorna bryts mot lavastenarna och allmänt njöt. Kom fram till ett litet berg man kunde gå uppför och se på utsikten (precis som om mina ben inte var trötta nog). Till sist kom jag fram till en strand, och i anslutning till den fanns det ett par vågbrytare men häst-liknande statyer på. Vet inte vad det var för något men jag hade i alla fall kommit tillräckligt långt för dagen och vände hemåt.

Tillbaka i Jejusi lyckades jag lokalisera vad som nog är den stora shopping-gatan. Kollade runt lite med det mesta var stängt. Problemet är att tillsammans med Chuseok så kommer även två andra helgdagar. Den 1:e är Armed Forces Day, och den 3:e är National Foundation Day. Allt detta gör att många tar lite extra ledigt för en sammanhängande period av 10 dagar, så det är mycket som är stängt nu.

Så här i eftertanke var cyklandet kanske inte den bästa idén jag haft. För det första är rumpan rätt så öm, för det andra så lyckades jag bli solbränd på armarna, i nacken, och på näsan. Och sist men inte minst var det min plan att jag skulle bestiga Hallasan dagen efter och då vill man ju ha träningsverk i benen…

3 thoughts on “A vélo dans Paris

  1. Herregud, du måste ha världens kondis när du kommer hem. Gäller bara att fortsätta underhålla den:).

Comments are closed.